Powerball – najveća lutrija na svijetu

Powerball – najveća lutrija na svijetu

2016-12-02 10:53:58 - Braňo "Ace"
Minimalni džekpot $ 40 000 000
Maksimalni džekpot

Powerball je iznimno popularna lutrija. Njezina povijest počinje 1988. godine kada je osnovana pod nazivom Lotto*America. Preimenovana je četiri godine kasnije u (puno pamtljiviji) Powerball. Koncept igranja također je promijenjen kako bi se omogućili neograničeni džekpoti.

Načela igranja Powerballa

Osnovno načelo lutrije nije se značajno promijenilo. Za osvajanje glavne nagrade potrebno je pogoditi 5 brojeva + 1 bonus broj (Powerball). Međutim, nedavno su se mijenjala određena druga pravila. Do studenog 2015. igrači su trebali pogoditi 5 od 59 brojeva. Sada je malo složenija situacija. Još uvijek je potrebno pogoditi 5 brojeva (i bonus broj), ali sada birate između 65 brojeva. Bonus broj bira se između 26 brojeva (prije se birao između 35). Šansa za osvajanje džekpota sada je „malo“ manja i iznosi 1:292.201.338.

Power Play

Takozvani Power Play vrlo je privlačna značajka koja vam omogućuje da povećate svoje dobitke. Zapravo se radi o bonus multiplikatoru koji se primjenjuje na vaš osvojeni iznos. Međutim, ne primjenjuje se na džekpot. Prilikom predaje listića morate se odlučiti želite li igrati za džekpot ili platiti dodatni dolar kako biste povećali svoju šansu za umnožavanje dobitaka na nižim pozicijama.

Ovaj sustav nudi množenje dobitka s posebno izvučenim multiplikatorom (2 ili 5) koji se dodjeljuje za poziciju vašeg dobitka (iznos multiplikatora može se razlikovati za različite dobitke). Dodatno ograničenje odnosi se na osvajanje druge nagrade, za koju najveći dobitak iznosi 40.000.000 dolara, čak i uz multiplikator 5.

Najveći osvojeni iznos – Guinnessov rekord

Powerball je nositelj Guinessovog rekorda. Točnije, ova je lutrija isplatila najveći džekpot u povijesti. Trojica dobitnika podijelila su 13. siječnja 2016. glavnu nagradu u iznosu od nevjerojatnih 1,5864 milijardi američkih dolara.

Napomenimo još da sretan dobitnik može birati želi li primiti cijeli iznos odjednom (podložno porezu od 35 %) ili u odgovarajućim obrocima tijekom sljedećih 30 godina.

Kako se razlikuje od lutrije Mega Millions?

Powerball je vrlo sličan lutriji Mega Millions, ali ipak postoje neke razlike. U obje igre trebate pogoditi 5 brojeva i 1 bonus broj. Međutim, u Powerballu birate glavne brojeve između 69 brojeva i bonus broj između 26 brojeva, dok kod lutrije Mega Millions birate glavne brojeve između 75 mogućih brojeva, a bonus broj između njih 15.

Glavna razlika (zbog koje je Powerball tako popularan) je iznos najmanjeg džekpota. Powerball nudi najmanji iznos džekpota od 40 milijuna američkih dolara, što je značajno više od 15 milijuna, koliko nudi Mega Millions.

Gdje sudjelovati u online lotu
Germania Pročitajte pregled
PSK Pročitajte pregled
Mozzart Pročitajte pregled
The Lotter Pročitajte pregled
Jackpot.com Pročitajte pregled

Ovo web-mjesto upotrebljava kolačiće, što nam pomaže poboljšati kvalitetu prikazanog sadržaja. Kolačiće možete blokirati u postavkama preglednika. Upotrebom našeg web-mjesta prihvaćate upotrebu kolačića kakva je naznačena u našim Pravilima o upotrebi kolačića.

Slažem se